Home > B. Isu Nasional, C. Isu Selangor > Karpal Singh – UMNO terkedu dan mati kutu

Karpal Singh – UMNO terkedu dan mati kutu

UMNO menjadikan isu ucapan Karpal Singh 1990 iaitu “jika PAS ingin laksana hudud, langkah mayat saya dulu” sebagai satu tangkal untuk melagakan PAS dengan DAP.

Ucapan ini telah disalahtasfirkan oleh Utusan Malaysia dan melaporkan dalam akhbarnya “MAHU WUJUDKAN NEGARA ISLAM – LANGKAH MAYAT KAMI DULU –  Karpal Singh.

Sepertimana biasa, lain yang disebut oleh Karpal, lain pula yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia yang mana saham Utusan Malaysia dimiliki oleh UMNO-BN. Inilah fitnah Utusan Malaysia, salah satu akhbar UMNO. Karpal menyebut perkara lain tetapi dilaporkan dengan tidak jujur untuk melaga-lagakan PAS dan DAP pada tahun 1990.

 

Bagi PAS, ucapan Karpal Singh ini adalah pandangan peribadi. Apabila PAS memerintah Kelantan pada tahun 1990, PAS telah menubuhkan Panel Deraf Hudud yang diketuai oleh Yang Ariff  Tun Salleh Abs, bekas Ketua Hakim Negara bersama bekas Mufti Kelantan dan ulamak muktabar negara. Akhirnya pada tahun 1993,  undang-undang hudud dikanunkan (didokumenkan) di dalam undang-undang tubuh negeri Kelantan.

Tidak timbul isu langkah mayat Karpal Singh yang masih hidup pada masa itu. Tidak ada huru hara pun. UMNO terkedu.

Apabila PAS mengambilalih Terengganu dari BN-UMNO pada tahun 2000, kerajaan PAS-Barisan Alternatif telah  mengkanunkan undang-undang hudud dalam undang-undang tubuh negeri Terengganu pada tahun 2002 tanpa timbul isu “langkah mayat kami dulu” dan Karpal Singh tidak kata apa-apa pun. Sekali lagi UMNO terkedu.

Masalahnya ialah UMNO-BN mendominasi pemerintahan negeri di banyak negeri tetapi TIDAK ADA LANGSUNG USAHA mahu mengkanunkan undang-undang hudud sebagai langkah pertama sebelum boleh dilaksanakan hudud.

Setelah 20 tahun berlalu, Karpal Singh mengatakan ucapannya “jika PAS ingin laksana hudud, langkah mayat saya dulu” sudah tidak relevan lagi. UMNO terus terkedu. Tapi UMNO buat-buat tidak dengar dan terus mainkan isu ucapan ini tanpa segan silu.

Seterusnya dalam hubungan DAP dengan PAS di bawah Pakatan Rakyat, Karpal Singh mengatakan “DAP akan pertahan agama Islam sebagai agama rasmi negara.” Beliau menyebut “DAP akan….” dan ucapan ini adalah pendirian rasmi DAP. Inilah satu pukulan maut pada UMNO.

Seterusnya DAP membuat kenyataan rasmi melalui Setiusaha Agungnya yang juga merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Ucapan LGE ini amat bercanggah dengan ucapan Presiden MCA rakan BN mengenai Islam.

Malah apa yang dibuat oleh DAP-PR di Pulau Pinang telah membuatkan mulut UMNO terkunci kerana semasa Gerakan-BN memerintah Pulau Pinang selama lebih 50 tahun, semua perkara yang dilakukan oleh kerajaan DAP-PR tidak mampu dilakukan oleh Gerakan-BN walaupun UMNO mendominasi BN Pulau Pulau Pinang.

Dan UMNO terus terkedu serta mati kutu dan tidak mampu menafikan kesungguhan PR di Pulau Pinang walaupun DAP menjadi parti utama menerajui kerajaan Pulau Pinang.

PAS terus mengukuhkan hubungan baik dengan DAP kerana DAP lebih bersedia membuat perkara yang baik dan maaruf daripadaa UMNO yang menentang Islam, menghina Islam, dan menghina Allah dan Rasul. Islam menggalakkan kerjasama dengan siapa sahaja asalkan perkara yang dilakukan adalah perkara yang baik dan membawa kepada ketaqwaan kepada Allah dan bukannya membawa kepada maksiat kepada Allah.

Hubungan baik PAS dan DAP menyebabkan UMNO menjadi semakin marah walapun terkedu dan mati kutu dalam tangisan yang tidak berairmata. Semoga kerjasama ini akan berterusan dalam konteks PR yang sepadu.

 

 

Advertisements
 1. Asmahan
  June 18, 2012 at 3:07 pm

  Hudud yang baik berjaya diburukkan

  http://www.malaysiakini.com/news/176957

  Dalam demokrasi, perlaksanaan sesuatu undang-undang atau dasar tertakluk kepada suara majoriti. Tanpa sokongan ramai, ia melahirkan penolakan. Hasilnya, kejayaan yang diimpi, tetapi kegagalan menjadi realiti.

  Kita tidak boleh sekadar berharap sesuatu impian yang baik sekadar tercapai. Tetapi, lebih dari itu, impian yang baik hendaklah kekal diamalkan. Inilah tuntutan agama Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

  Oleh sebab itu, dalam kitab al-Muwafaqat tulisan Imam As-Syatibi, dinukilkan tindakan Umar Abdul Aziz yang tidak terus melaksanakan Islam secara total sejurus mengambil tampuk pemerintahan.

  Apabila Abdul Malik, anak kesayangannya bertanya tentang hal itu, beliau menjawab:

  “Jangan kamu gopoh wahai anak kesayanganku. Sesungguhnya Allah mencela arak dalam al-Quran sebanyak dua kali, dan mengharamkannya pada kali yang ketiga.

  “Sesungguhnya aku bimbang dilaksanakan kebenaran (Islam) secara total, menjadikan rakyat menolaknya pula secara total. Ia merupakan fitnah”.

  Umar menjawab sebegitu kerana mementingkan kejayaan perlaksanaan Islam yang bersifat kekal, bukan sementara. Umar tidak berfikir untuk mencapai sesuatu impian sahaja.

  Umar berfikir lebih dari itu, iaitu bagaimana impian itu kekal diamalkan. Kebaikan pada Umar, bukan sekadar impian, tetapi kejayaan perlaksanaan.

  Perlaksanaan dalam syubhat

  Dalam sejarah Islam, diceritakan Saidina Umar al-Khattab pernah menangguhkan perlaksanaan hukuman potong tangan – salah satu hukum hudud yang termaktub dalam al-Quran.

  Ia ditangguhkan kerana ketika itu tertimpa tahun kelaparan. Kelaparan merupakan syubhat, kerana dibimbangi keadilan yang ingin dicapai, tetapi kezaliman yang terlaksana.

  Melaksanakan hukuman potong tangan terhadap pencuri adalah keadilan. Tetapi, memotong tangan pencuri yang mencuri di kala tiada makanan, dan sang pencuri mencuri itu pula dalam keadaan terpaksa, maka tindakan memotong tangan pencuri itu merupakan kezaliman.

  Ekoran itu, Saidina Umar menangguhkan perlaksanaan salah satu hukuman hudud tersebut.

  Di Malaysia, hukuman Hudud sudah menjadi buah mulut. Sejak 20 tahun dahulu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melontarkan idea ini. Dan ia diteruskan ketika PAS membentuk kerajaan di Terengganu dahulu.

  Namun, kelemahannya dari sudut penerangan kepada rakyat. Lebih-lebih lagi, propaganda Umno/BN agak kuat menyebabkan hudud yang baik berjaya diburukkan oleh Umno/BN.

  Makanya, kerajaan PAS yang mempunyai hasrat yang baik, tidak berjaya melaksanakan hasrat itu, malahan kalah dalam pilihan raya umum selepas itu.

  Dilema tidak memahami kebaikan hudud, melahirkan masalah yang cukup besar. Jika yang tidak memahami itu sebilangan kecil rakyat, ia tidak memberi kesan yang buruk, tetapi jika majoriti rakyat tidak memahaminya, perlaksanaan hudud melahirkan kesan yang amat bahaya.

  Dibimbangi, hudud yang baik itu bakal dilihat buruk oleh masyarakat. Walhal, ia tidak sepatutnya berlaku sama sekali.

  Padang demokrasi

  PAS berada dalam padang demokrasi, bukan padang monarki mutlak. Ia melibatkan suara majoriti rakyat dalam menentukan kejayaan perlaksanaan hudud diterima dan terus diamalkan.

  Tidak ada faedahnya hudud hanya berjaya dilaksanakan dalam jangka lima tahun sahaja, tetapi selepas itu hudud dibuang oleh rakyat jauh ke laut.

  Tetapi yang paling baik, hudud dilengahkan selama lima tahun, tetapi selepas lima tahun hudud itu diterima rakyat, dan berjaya dilaksanakan. Perlaksanaan itu berterusan sehingga bumi ini dibinasakan oleh Allah.

  Ekoran itu, tindakan yang perlu dilakukan (dicadangkan sasaran selama lima tahun sahaja) seperti berikut:

  Pertama:
  Menggerakkan usaha memahamkan hudud secara lebih berkesan. Ia tidak sekadar berlingkar di Kelantan sahaja, tetapi hendaklah meliputi seluruh Malaysia.

  Bentuk penerangan itu seperti mengadakan seminar, wacana dan sebaran risalah. PAS dan kerajaan PAS wajib mengambil peranan ini.

  Kedua:
  Mewujudkan NGO yang memfokuskan usaha memahamkan rakyat tentang hudud. Golongan ini terdiri dari kalangan mereka yang berkepakaran tentang hudud, dan mempunyai kebijaksanaan dalam menerangkan hudud dalam bentuk yang berhikmah.

  Mereka yang terlibat dalam NGO ini, hendaklah dilatih tentang cara dan pendekatan yang baik dalam mendepani sasaran yang belum memahami tentang hudud, agar penyampaian kandungan hudud kepada rakyat benar-benar memberi impak yang baik.

  Ketiga:
  Dianjurkan Seminar dan wacana yang berkaitan dengan hudud, dengan tidak boleh diabaikan wakil-wakil parti selain PAS. Jika PAS bentang kertas kerja tentang hudud, maka diminta wakil dari DAP dan PKR mengulas kertas tersebut. Seperti kertas kerja dibentang oleh Nik Aziz atau Datuk Seri Abdul Hadi Awang, maka Karpal Singh atau Lim Guan Eng pula yang mengulasnya.

  Himpunan suara rakyat

  Sebelum kita bercakap soal perlaksanaan, seharusnya kita menyedari bahawa Malaysia sebuah negara demokrasi. Apabila rakyat secara majoriti mahukan hudud, DAP tidak bersetuju pun terpaksa akur dengan kehendak rakyat.

  Ini kerana, parti mereka juga parti yang mendokong demokrasi, sesuai dengan namanya Democtratic Action Party.

  Selagi kefahaman rakyat tidak diusahakan secara menyeluruh, dibimbangi perlaksanaan hudud tidak melahirkan kejayaan. Yang paling bimbang, sebaliknya melahirkan kegagalan dan dibimbangi dilihat buruk oleh rakyat.

  Sesuatu perlaksanaan hudud, jangan sekadar berfikir untuk tercapai impian sahaja, tetapi hendaklah difikirkan kejayaan perlaksanaan itu tanpa melahirkan penolakan yang merupakan mudarat lebih besar.

  Hanya berfikir untuk mencapai impian tanpa memikirkan kejayaan perlaksanaan yang baik merupakan tindakan yang gopoh, sedangkan gopoh itu dibenci oleh Allah SWT.

  Sabda Nabi SAW: “Gopoh itu sebahagian dari Syaitan”.

  Kaedah fekah ada menyebut: “Barangsiapa yang bergopoh terhadap sesuatu sebelum masa yang sesuai, ia akan diakibatkan pengharamannya”.

  Jadi, dalam hal ini, perlu diambil kira padang demokrasi dalam perlaksanaan Islam. Iaitu, PAS perlu mengambil himpunan suara rakyat untuk melaksanakan hudud.

  Ia bukan bermakna mendahulukan rakyat berbanding keputusan Allah, tetapi bertujuan mencapai kejayaan perlaksanaan yang jitu, baik dan harmoni, tanpa melahirkan penolakan dan pemburukan pada hukum Allah SWT itu.

  Penulis merupakan pendakwah bebas yang cencerung kepada pemikiran Imam As-Syatibi dan memfokuskan kajiannya dalam bidang Maqasid Syariah.

  Tulisan ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini

  Comment by Malaysiakkini —

 2. Mazidah
  June 18, 2012 at 3:08 pm

  Majlis Peguam: K’tan tidak ada kuasa laksana hudud

  http://www.malaysiakini.com/news/177349

  Undang-undang Keseksaan terletak di bawah bidang kuasa persekutuan dan bukannya negeri, dan oleh itu undang-undang hudud tidak boleh dilaksanakan oleh mana-mana negeri, kata Majlis Peguam.

  “Undang-undang, seperti yang ada, tidak membenarkan pelaksanaan hudud oleh negeri-negeri,” kata presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee dalam satu kenyataan hari ini.
  Kenyataannya itu merujuk kepada laporan bahawa negeri Kelantan telah mendapat mandat rakyat untuk melaksanakan Enakmen Jenayah Syariah II (1993).

  Lim (kanan) menjelaskan bahawa undang-undang yang digubal oleh negeri “tidak boleh termasuk perkara-perkara dalam kuasa perundangan kerajaan persekutuan”.

  Negeri, katanya, hanya boleh menggubal undang-undang yang berkaitan dengan kesalahan oleh penganut agama Islam, dan hukuman bagi kesalahan tersebut.

  Kesalahan tersebut, katanya, tidak termasuk yang telahpun diperuntukkan di bawah undang-undang persekutuan dan tidak boleh ada sebarang replikasi dengan undang-undang persekutuan, dengan hukuman yang berbeza bagi umat Islam.

  “Di samping itu, undang-undang ini, jika digubal, ia sendiri mesti selaras dengan kebebasan asasi yang dijamin kepada semua rakyat, termasuk orang Islam, di bawah Bahagian II perlembagaan persekutuan,” kata Lim.

  Menurut Lim, hudud, yang pada asanya undang-undang keseksaan, terletak di bawah bidang kuasa Parlimen persekutuan.

  Lim memetik kes Che Omar Bin Che Soh lawan Pendakwaraya [1988] di mana Mahkamah Agung ketika itu, telah memutuskan bahawa undang-undang Malaysia tidak perlu mengakuri prinsip-prinsip Islam, dan dengan itu “mengesahkan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular”.

  Dengan mengambil prinsip tersebut, tambahnya, jika hudud dibawa masuk ke dalam sistem keadilan jenayah, maka ia akan menyebabkan pengimportan undang-undang keseksaan Islam ke dalam undang-undang yang sekular, yang mana salah di sisi undang-undang.”

  Pelaksanaannya, tegas Lim, akan menyebabkan undang-
  undang yang berbeza untuk orang Islam dan bukan Islam dan bertentangan dengan Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan, yang memperuntukan kesamarataan untuk semua rakyat.

  Seseorang Islam juga, katanya, akan terdedah kepada dua pendakwaan atau sabitan berasingan: satu di bawah hudud dan satu di bawah kanun keseksaan, bertentangan dengan larangan terhadap perbicaraan berulang dalam Perkara 7 (2) perlembagaan persekutuan.

  Comment by mazidah

 3. Nasaruddin
  June 18, 2012 at 3:10 pm

  PAS bawa undang-undang hudud ke Parlimen 3 kali, tapi BN dan UMNO tolak

  Pada Mac 2006, Hj Salahuddin Ayub (kini Naib Presiden PAS) telah mengemukakan rang undang-undang persendirian yang dinamakan Rang Undang-Undang Murtad. Malangnya Rang undang-undang itu bukan sahaja tidak dipedulikan oleh ahli-ahli Parlimen Umno malah ditolak mentah-mentah.

  Kemudia, beliau sekali lagi mengemukakan usul yang juga meminta Dewan Rakyat mewujudkan undang-undang mencegah murtad seperti meminda Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan dengan memasukkan peruntukan yang jelas menghalang individu Islam daripada secara bebas mengisytiharkan diri keluar daripada agama Islam. dan Usul itu juga tidak dipedulikan oleh kerajaan dan ahli-ahli Parlimen Umno.

  Sebelum itu pada 25 Mac 1988, Tuan Guru telah mengemukakan usul untuk membincangkan gejala murtad, tetapi ditolak. Selepas itu, pada 2 November 1999, Tuan Guru juga tidak dibenarkan membentang rang undang-undang ahli persendirian untuk mencegah murtad.

  Jadi bagaimana hendak membasmi gejala murtad kalau hal perlembagaan pun kita fail? Kalau akta yg melindungi akidah umat Islam itu tidak diwujudkan? Melalaklah si Hasan Ali sekuat mana pun, ini akan tetap terus berlaku.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: