Home > B. Isu Nasional, C. Isu Selangor > Boleh kerjasama dengan syaitan jika…

Boleh kerjasama dengan syaitan jika…

Kenyataan TG Nik Aziz Nik Mat MB Kelantan:

“Siapa yang nak tolong kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA, dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun boleh saya terima.” – Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 24 Januari 1999.

Ayat MB Kelantan itu besifat conditional. Ramai orang yang tidak faham akan ayat ini dan orang-orang UMNO sering putar belit ayat ini dan menjadikannya hujah kononnya PAS sanggup kawan dengan syaitan untuk tegakkan Islam. Oleh kerana ramai orang UMNO bukan ahli bahasa baku, tapi bahasa carut dan lucah., mereka tidak akan faham maksud kenyataan MB ini.

Ayat yang bersifat conditional ini membawa makna bahawa sesuatu tindakan itu tertakluk kepada sesuatu yang lain dan ayat ini bukan ayar affirmative. Puak pencacai UMNO tidak tidak mengerti beza antara conditional dan affirmative. Perkataan kalau dan jika membawa maksud conditional seperti dalam ayat yang berkait rapat di dalam kenyataan MB  ini dari segi cohesion “Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun boleh saya terima.”  Ini bermakna “Jika syaitan ikhlas nak tolong PAS, PAS boleh terima.”

Tapi kalau orang UMNO yang tidak buta huruf tetapi kalau buta kayu, pastinya tidak akan faham apa maksud ayat yang ada perkataan  Jika dan Kalau sebagan penanda ayat conditional.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: