Home > C. Isu Selangor > Sekinchan: UMNO-BN pinggirkan rakyat miskin

Sekinchan: UMNO-BN pinggirkan rakyat miskin

SEKINCHAN, 17 MAC: Beberapa kawasan kubu kuat Umno-BN di Sekinchan masih mengalami masalah kemiskinan namun sehingga kini masih belum dapat pembelaan.

Meskipun dijanjikan pelbagai bantuan namun semuanya tinggal janji semata-mata walaupun permohonan telah dibuat setiap kali aduan telah diajukan kepada pihak berwajib.

TVSelangor dan Selangor Kini sempat mengunjungi sebuah keluarga yang dihimpit kemiskinan ditambah dengan keadaan rumah yang kurang sempurna.

Osthman Abdullah, 68 sudah 20 tahun menetap di Kampung Penerangan Parit 5 menceritakan kesusahan yang dihadapinya ditambah dengan keadaan isteri, Siti Zaimah Awang Yusop, 73 yang uzur akibat sakit tua.

Beliau memohon bantuan membaik pulih bumbung zink dan siling rumah yang rosak. Lebih menyedihkan beliau terpaksa menghamparkan kain ke tingkap bagi mengelakkan tempias pada hari hujan.

“Saya mintak bantuan kepada Yb Noriah Ahli Parlimen Sungai Besar dan juga Khir Toyo. Mereka cakap nak bantu dan minta saya tunggu. Masalahnya sampai bila nak tunggu,” katanya.

Beliau merupakan bekas pengawal keselamatan Pusat Giatmara berkata, pada bulan Oktober tahun lalu beliau memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) namun permohonannya di tolak.

Menurutnya lagi, beliau ada mendapat sumbangan zakat pada tahun lalu berjumlah RM600 namun tidak mencukupi.

Adun Sekinchan, Ng Swee Lim yang turut sama melihat sendiri kesusahan yang dihadapi penduduk setempat akan cuba membantu menyelesaikan perkara ini.

“Saya akan usahakan dan memanggil mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKK) supaya mereka menyiasat keadaan ini dengan lebih terperinci.

http://www.selangorku.com/?p=3567

Categories: C. Isu Selangor
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: